Mijn lijf

 

 

Jaa! Ik wil graag iets delen over mezelf en sporten. Ik ben er iets nieuws in aan het ontdekken. En daar ben ik super- enthousiast over! 
Nou is het niet zo dat ik mezelf zag als niet-sportief. Want natuurlijk hou ik mijn hele leven al van dansen en was ik als actrice ook regelmatig heel fysiek bezig. En ik werd in de loop van de jaren steeds beter in het voelen van mijn lichaam, maar toch zag ik mezelf nooit als een 'sportvrouw'.
Ik vond dat ik daarvoor langer achter elkaar zou moeten kunnen rennen zonder te stoppen, en dat m'n lijf gespierder zou moeten zijn.

Dit was helemaal geen probleem hoor. Ik voelde me meestal gezond en fit en slank genoeg, ben altijd ook tevreden geweest over wat ik eet enz.

En toch is er in de afgelopen jaren geleidelijk aan iets verschoven bij mij. Iets waar ik nu heel blij mee ben. Ik ervaar het bijna als een soort wonder. Vandaar ook dat ik het graag met jullie deel. Er is een stukje nieuwe ervaring voor mij open gegaan.

 

Elkaar inspireren

Ik denk dat het een beetje begonnen is sinds ik Richard ken. Ik zie hem als 'sportief'. Ik vind dat 'ie lang en hard kan fietsen, hij tilt me op met gemak en hij heeft al meer dan tien jaar een roeimachine waarmee hij z'n spieren onderhoudt. Dit inspireert me.
Al vrij snel gingen we samen skaten en het jaar daarna kwam er surfen en fietsen bij. Niet dat ik dat altijd makkelijk vind. Iets in mij wil dan net zo snel en lang kunnen als hij, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Hij is anderhalf keer zo groot en sterk als ik en hij is een man 😉.
Dit samen bewegen maakte veel enthousiasme bij me vrij.

 

Overgang

Maar dat is het niet alleen. Sinds een paar maanden is er nog iets bij gekomen. Ik begon wat te klungelen met overgangsklachten en pijntjes en daar zat ik mee. Ik vroeg me af of het vanaf nu een neerwaartse spieraal zou gaan zijn met gezondheid en fitheid en dat ik me nooit meer zo fit en fris en lekker en gezond zou gaan voelen als voorheen. Dit was een verdrietig en geen inspirerend idee.

Ik besloot er iets naast te gaan zetten. Niet bij de pakken neer te zitten. En iedere dag IETS aan sport te gaan doen. Te bewegen. Maakt niet uit wat, als het maar bewegen is, en als het effe kan ook in de buitenlucht.

 

Wat een fantastisch idee is dat gebleken. En wonderlijk genoeg ook helemaal niet zo moeilijk om uit te voeren.
Er blijken n.l zoveel mogelijkheden te zijn.
Zelfs als je geen enkel apparaat tot je beschikking hebt kun je nog iets doen: namelijk wandelen (telt voor mij ook als bewegen).
En op twee plekken wonen (in Amsterdam bij mn kids en in Naarden bij Richard en soms kids) is ook geen probleem. In Naarden is mijn mooie sportfiets, in Adam kan ik ook best lekker fietsen op mijn oma-fiets. En ik kan met de auto naar Schiphol-Oost rijden als ik daar werk voor de KLM, maar het kan ook op de fiets.
Net als naar biodanza gaan op maandagavond. Dat kan ook heus wel op de fiets met de tas met kopjes aan het stuur.
Zo begon het langzaam te groeien.

Het fietsen ging steeds beter. Ik kan steeds langer en sneller roeien (ja ik train nu ook op de roeimachine) en ik heb drie weken geleden zelfs op zo'n lopende band in een sport-winkel gerend om hardloopschoenen te kopen.
Op vakantie heb ik bijna elke dag een half uur gezwommen (wauw, dat zie je meteen aan mn schouders, bovenarmen en hals).

 

Grote winst

Het is bijna niet te beschrijven wat voor gevoel het me geeft dat ik dit nu doe. Ik voel me echt veel fitter. Heb nauwelijks 'slome dagen' meer.
M'n lichaam wordt steeds mooier van vorm. Ik vind het prachtig om m'n lijf in de spiegel te zien. 
Ik word gespierder in m'n armen en benen. M'n benen en m'n buik zijn slanker geworden. Ik kan langer dan 20 minuten hardlopen zonder te moeten stoppen. M'n huid voelt lekker zacht. M'n ogen stralen. Ik heb elke dag ZIN om te bewegen. Ik voel me blijer. Ik voel me blijer met mezelf. Lopen, springen voelt anders. Ik heb minder last van overgangs-klachten. Ik heb vertrouwen in 'ouder worden' Het inspireert me!!

 

En ja, ik let ook op mijn voeding. Eet veel 'gezonde' dingen en vrij weinig suiker. Maar dat deed ik ook al. Ik merk alleen dat, doordat ik nu zo bewust aan het bewegen ben, het nog makkelijker is om gezond te eten en drinken.

Wat ik voor mezelf dus onder sporten/bewegen versta is:

Wandelen
Rennen
Fietsen
Yoga 
Thuis oefeningen doen
Zwemmen
Skaten 
Surfen
Roeien
En Dansen natuurlijk!

 

Niet ingewikkeld doen

En wat me dus zoveel vrijheid geeft is dat alles goed is. Wat ik wanneer doe maakt niet uit, het is maar net wat het handigste uitkomt. Surfen en skaten doe ik nu niet omdat het winter is. Ik ben blij en tevreden met alles wat ik doe. Stel niet te hoge eisen aan mezelf. Ook als het wat minder lang is telt het mee. Ik merk dat deze psychische component enorm bijdraagt aan het groeien van de spieren en conditie. En het is heerlijk om mijn lichaam op deze manier nog veel beter te leren kennen.
Door echt elke dag iets te doen hoef ik mezelf ook niet meer uit een 'dal' te trekken. Ik ben daar tot nu toe gewoon nog niet in terecht gekomen.

 

Richard vroeg me waarom ik dit stukje wil schrijven. Ik antwoordde dat ik anderen wil inspireren om ook (meer) te sporten. Gewoon omdat het wel kan en het zoveel brengt. Als ik het kan, kan iedereen het. En het maakt zo'n groot verschil!

Hij zei dat dat waar is, maar hij voegde er aan toe dat het belangrijkste is dat je het jezelf gunt. Dat je er tijd aan besteedt. Dat je erin investeert. En daar heeft hij zeker gelijk in.
Doordat ik besefte hoe belangrijk gezondheid is en hoe ik daar toch echt zelf invloed op kan hebben, voel ik een enorme interne drive om dit te doen. Tijd er voor vrij maken. 
En het hielp ook dat ik zo'n mooie fiets van Richard op m'n verjaardag kreeg. En langzamerhand mooie sportkleding ben gaan kopen, ipv mn oude trainingsbroek gebruiken. Dat stimuleert en ondersteunt. Echt. 
En het is heerlijk om een partner te hebben die blij voor mij is dat ik er zo blij mee ben. Dat helpt natuurlijk ook. Samen blij zijn.

 

Het is niet van de een op de andere dag zo gekomen. Er is natuurlijk al wel heel wat aan vooraf gegaan. (m'n hele leven tot nu toe) Maar het kan dus wel.
Ik heb nu echt een andere beleving van mezelf. Voel me sterker, fitter, mooier en sportiever. Het is echt heerlijk en blij-makend.

Bedankt voor het lezen en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en of je ook zin hebt om (meer) te gaan sporten!

PS: wel superspannend om deze 'bikini-foto' te delen, maar ik doe het lekker toch. Hij is drie weken geleden genomen. Inmiddels ben ik nog gespierder 😉

Reactie schrijven

Commentaren: 0