Eigenwaarde, mijn waarheid eren

Ik was samen met een man van wie ik veel hield.

Hij ook van mij.

We hadden het heerlijk samen. Knus, gezellig, lekker, liefdevol, aandachtig, betrokken, aantrekkingskracht.

Ik wilde graag met hem in een gecommiteerde liefdesrelatie zijn. Duidelijk 'ja' zeggen tegen elkaar. Samen, hand in hand, in het diepe, het onbekende springen.

Hij niet. Hij zei steeds dat hij 'eigenlijk geen relatie wilde'.

Hij verlangde er naar zijn vrijheid te beleven in het delen van intimiteit met meerdere vrouwen.
We vonden het beide heerlijk om samen te zijn, maar onze verlangens pasten niet helemaal bij elkaar.

 

Wat was wijsheid?

 

Dat was niet helder van de ene op de andere dag.

Mijn liefde voor hem, mijn liefde voor de relatie met hem woog zwaar voor mij. Lange tijd bepaalde die (onbewust) mijn keuze: we bleven samen. Want het was zo fijn samen, zo knus, zo gezellig enzovoort.

Maar het knaagde ook.

Er waren veel gesprekken, veel sharings, over onze afzonderlijke gevoelens. Wat overigens prachtige, liefdevolle gesprekken waren.

Maar we kwamen niet tot een gezamenlijke oplossing. Onze verlangens bleven verschillen.

Hij had zijn waarden, ik had mijn waarden.

Hij had zijn waarden over de beleving van vrijheid, ik had mijn waarden over de beleving van de heilige ruimte waarbinnen intimiteit zich volgens mij bevindt.

Zo bleef het een tijd doorgaan. Het ging, als ik de tel niet kwijt ben, vier keer 'uit' (ook al was het volgens hem dan geen 'relatie) en drie keer ging het ook weer 'aan (we bleven elkaar ontmoeten).

Het gevoel van liefde, van verbinding, van aantrekkingskracht, van samen willen zijn bleef.

 

Maar wat zich steeds duidelijker aan mij kenbaar maakte was mijn waarheid, mijn waarde.

Ik voelde steeds duidelijker dat ik mijn intimiteit wil delen met een man die dat alleen met mij doet. En dan heb ik het over seksuele intimiteit.

Ik voelde steeds duidelijker mijn waarheid, mijn eigen waarde, mijn Eigenwaarde hierin.

Mijn waarheid voelde te waardevol om niet naar te luisteren en te handelen.

Mijn eigen waarheid voelde uiteindelijk belangrijker dan onze gezamenlijke liefdesrelatie,

De liefdesrelatie met mezelf, mijn eigenliefde, diende op de eerste plaats gezet te worden. Ook al zou dat kunnen betekenen dat er dan geen mogelijkheid meer was voor onze gezamenlijke liefdesrelatie.

 

Dit besef, dit bewustzijn voelde als een doorbraak voor mij. Een mijlpaal.

Ik ervoer het ook als een uitdrukking van Liefdesmoed.

Het vroeg veel moed om deze keuze te maken. Om niet meer te kiezen voor wat ik tot dan toe in mijn leven vaak gedaan had op dit gebied: kiezen voor het belang van mijn gevoelens van liefde voor de ander. Maar kiezen voor mijn diepere waarheid.

Zoals die op dat moment was. Want ik zeg niet dat die waarheid onwrikbaar is, dat die nooit meer kan veranderen. Ik zeg wel dat ik voelde hoe belangrijk, hoe essentieel, hoe gezond het is om te luisteren naar de waarheid die op dit moment voor mij geldt. Want dat is mijn waarheid.

En hoe meer ik naar mijn eigen waarheid luister en handel, hoe groter mijn gevoel van eigenwaarde is, zo heb ik ontdekt.

En dat is het begin van alles: Een gezond gevoel van Eigenwaarde.

Van daaruit is het ook pas echt mogelijk om een liefdesrelatie aan te gaan met een geliefde.

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Jaap (zondag, 11 mei 2014 19:12)

  Lyan, prachtig en herkenbaar. Voor mij is het ook via de ander steeds verder ontdekken wat jouw Eigenwaarde is. Niet alles ontdek ik in mijn uppie. Dus al gaat een verkering uit, dan doen voor mij de liefde en vrouwen niet af. Ja, auw, boos en balen. Maar ook weer een stukje van de puzzel gevonden en dat voelt fijn en dankbaar. En zo stel ik mij toch weer open voor de volgende vrouw. Die mij dan vast en zeker het volgende stukje laat ontdekken. The cycle of love!?

 • #2

  Warner Castillo (vrijdag, 03 februari 2017 15:41)


  Heya i'm for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out much. I am hoping to offer one thing back and help others such as you aided me.

 • #3

  Clint Isaac (zondag, 05 februari 2017 06:19)


  Hello, Neat post. There is an issue together with your website in internet explorer, might test this? IE still is the market leader and a huge component of people will pass over your fantastic writing because of this problem.

 • #4

  Nina Anastasio (zondag, 05 februari 2017 09:55)


  It's going to be end of mine day, but before finish I am reading this wonderful post to improve my know-how.

 • #5

  Kimberli Santo (maandag, 06 februari 2017 12:24)


  Hey there are using Wordpress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 • #6

  Theron Poplawski (maandag, 06 februari 2017 12:46)


  Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send you an e-mail. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 • #7

  Quiana Stuhr (woensdag, 08 februari 2017 12:08)


  Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 • #8

  Cornelia Porco (woensdag, 08 februari 2017 18:59)


  I am in fact thankful to the holder of this web page who has shared this great paragraph at here.

 • #9

  Retta Wierenga (donderdag, 09 februari 2017 17:44)


  Why users still make use of to read news papers when in this technological globe all is accessible on web?

 • #10

  Linnea Udell (donderdag, 09 februari 2017 20:59)


  Hello, this weekend is pleasant for me, since this point in time i am reading this fantastic educational paragraph here at my house.

 • #11

  Susie Tenaglia (vrijdag, 10 februari 2017 04:22)


  Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an e-mail.